Somaliland på plats bland Stockholms ambassader!

Festligt vid invigningen av Somaliland Diplomatic Mission i Stockholm, på scen syns riksdagsmän och Papa Dee med flera...

Att Somaliland erkänns som självständig stat. Mot det hägrande målet togs ett nytt steg då landet på onsdagen invigde ett representationskontor i Stockholm.

Somalilands utrikesminister Saad Shire tillsammans med Somalilands representant Zakaria Waez och Somalilands särskillda sändebud till EU Mikael Torstensson vid invigningen i Stockholm.

Kvällens invigningsfest genomfördes i ett vimmel av grönt, vitt och rött – färgerna i Somalilands flagga. Det lilla landet ligger inklämt mellan diktaturer på Afrikas horn. För 26 år sedan förklarade man sig självständig från Somalia och sedan dess har man strävat efter att få världens erkännande.
Som sändebud till EU har landet utsett svensken Mikael Torstensson från Sävsjö. Han var också värd när Stockholmskontoret invigdes på ambassadtäta Narvavägen. Den festliga samlingen hölls dock i Historiska muséets lokaler.
– Välkommen till en historisk kväll, sa Torstensson inför ett 100-tal inbjudna gäster och belönades med applåder och jollrande hurrarop från de många somaliländska kvinnor, draperade i vackra färger, som deltog i samlingen.
Deltog gjorde också flera av landets ministrar, däribland utrikesminister Saad Shire.
– Jag känner mig hedrad att få vara här i kväll och inviga detta kontor, sa Shire, då en kvinna plötsligt klev upp på scen för att hänga ett rödgrönt band runt hans hals.
Med ett hjärtligt leende klipper han sedan det band som invigde det svenska kontoret.

Svenska riksdagsmän sjunger Somalilands nationalsång på invigningen av Somaliland Diplomatic Mission i Stockholm

I nästa stund hade scenen intagits av Papa Dee, en av många afrikaner i förskingringen. Snart äntrades scenen av svenska riksdagsledamöter och somaliländska deltagare som gungade loss tillsammans. Allt under segervisst fladdrande flaggor.
Mikael Torstensson beskrev Somaliland som en fristad av demokrati. I landet tillämpas exempelvis flerpartisystem.
– Det finns bara ett land som är demokratiskt i hela den här regionen och det är Somaliland, menade Mikael Torstensson och konstaterade att landet fortfarande väntar på omvärldens erkännande.
– Detta är en av vår tids stora orättfärdigheter, menade han bestämt.

Foto: Historiska museét

Fem riksdagsledamöter från tre olika partier hade mött upp vid samlingen. En av dem, Magnus Oscarsson (KD), hade nyligen återvänt från en studieresa i Somaliland. Han delade sina intryck från ett land som, enligt honom, har viktiga drag av en demokrati.
– Vi ska göra vad vi kan för att påverka våra partier och regeringen för att Sverige ska erkänna Somaliland, sa Oscarsson och annonserade att man inom kort startar Vänskapsförbundet Somaliland-Sverige i riksdagen.
Onsdagens invigning i Stockholm uppfattades som viktig milstolpe från Somalilands sida. Utrikesminister Saad Shire bekräftar målsättningen att Stockholmskontoret ska bli landets framtida Sverige-ambassad.
– Jag tycker att vi förtjänar att bli erkända av Sverige, säger han med ett varmt leende.
Mikael Torstensson framhåller att kontoret redan nu har en ambassads funktion. Man utfärdar visum och man utgör den part som svenska regeringen har att tala med vad gäller Somaliland, påpekar han.
Men Torstensson understryker samtidigt vikten av att Sverige och andra länder vågar ta steget och erkänna Somaliland.
– Somaliland är en demokratisk utpost mitt i en region av diktaturer. Vi vill se den utvecklingen fortsätta och därför måste Sverige och andra länder stå upp för det här landet. Sverige har erkännt Palestina som är ett mycket svagare fall för erkännande. Somaliland däremot uppfyller alla kriterier, menar han.

Festligt vid invigningen av Somaliland Diplomatic Mission i Stockholm, på scen syns riksdagsmän och Papa Dee med flera.

Av Jonas Adolfsson

Mer läsning

Lax från land, Vättern levererar!

Det är få fiskemetoder som verkligen är unika för just

Det demokratiska Somaliland går mot sitt sjätte val i ett hav av diktaturer och terrorstater.

Vad ska vi göra med världen? Vad kommer att ske