Sävsjö – Sveriges kräftcentrum!

Sävsjös framgångssaga som landets ledande kräftmetropol tog sin början när Otto Bolander flyttade från Vrigstad till Sävsjö 1872 och startade Kräfthandeln i Sävsjö under 1880-talet.

1890 var omfattningen av kräfthandeln i Sävsjö mycket stor, 80 000 tjog kräftor vilket är 80 ton eller 1,6 miljoner kräftor. Dessa kräftor kom från bland annat sjöarna Nömmen, Vallsjön, Linnesjön, Vixen och Solgen på Hög- landet. Ett tjog är 20 kräftor och väger cirka ett kilo. 1890 tog kräfthandeln i Sävsjö emot 60 000 kräftor från Vallsjön, det motsvarar 3 000 tjog. 1914 fångades cirka 5 000 tjog kräftor
i Vallsjön. 2003 var totalfångsten av lovliga kräftor cirka 3 000 kilo.

Vallsjökräftan erkänt bra
Kräftor och Sävsjö blev ett allmänt begrepp i Småland och i Sverige. Speciellt Vallsjökräftanomnämndes för sin renhet och na smak. Under 1900-talet fanns det i respektive ort,Sävsjö och Stockaryd minst 3-4 kräftuppkö- pare.

Två årslöner på tre veckor
1902 yttade John Ringius till Sävsjö och hanköpte Kräfthandeln från Otto Bolander 1911. John drev företaget i 36 år till 1947 då John och Folke Bolander köpte verksamheten. (De var inte släkt med Otto Bolander). I Bolanders bokföring 1947 – 1950 kan man se hur betydande extra inkomst kräftfiske gav för de som hade kräftfiske på sin fastighet. Det nnsexempel att man kunde tjäna två – tre årslönerunder en kräft skesäsong.

Kräfthuset – Sveriges enda kräftfabrik
1912 lät Ringius uppföra en fabriksbyggnad itvå våningar på Kullen vid Ljungsbergsvägen i Sävsjö. Denna fabriksbyggnad blev Konservfabriken Kronan som i folkmun kallades ”Kräfthuset”. Där producerades i huvudsak skalade kräftstjärtar och kräftsmör som skickades till restauranger i Sverige. Sex till tolv säsongsanställda flickor från Sävsjö arbetade i Kräfthuset under augusti till oktober vart år. Kräftsmöret producerades genom att man tog vara på kräftskalen när man skalat stjärtar och tagit klorna. Man kokade skalet med smör och silade bort skalet och paketerade kräftsmöret i konservburkar, vilka såldes bland annat i Stockholm. Detta smör användes bland annat som fond i kräftsoppan på de na krogarna i huvudstaden. Detta var Sveriges första kräftfabrik där Smålands röda guld förädlades. En tradition som på många sätt än idag bärs vidare några mil bort på Smålandskräftan i Nässjö.

Kräftan i statsvapnet?
1943 såldes Konservfabriken Kronan till Kurt Hennig som startade Sävsjö Mekaniska Borst- fabrik i byggnaden.
När Sävsjö blev stad 1947 tyckte man att det kunde vara motiverat med en kräfta i Stads- vapnet, som ett tack för allt vad kräftan har gjort för bygden och Sävsjö. Så blev det inte dock utan vapnets pryds av en stiliserad version av Eksjöhovgårds slottsruin. Kräfthuset revs någon gång runt 1984.
Allt detta och mycket mer berättas det om på Kräftmuseet i Sikanäs.

 

Mer läsning

Magic Mike från Höglandet har fiskat i 11 länder

1998 gjorde höglänningen Mikael Andersson, eller ”Magic Mike” som han

Mats Frohm om ”Ännu en dag” – en bok för hela Nässjö!

För ett par år sedan fick Nässjöbon Mats Frohm en