Hedda och Signe från Höglandet tillhör europatoppen i padel!

”Att vinna silver i ett EM känns verkligen stort”

Senaste Ungdoms-EM i padel avgjordes i spanska Valencia och i den svenska truppen fanns de två stjärnskotten Hedda Fritzell och Signe Horenius från Vetlanda. Hedda och Signe har bara spelat i tre år.
– Vi blev fast redan första gången vi testade för tre år sedan och valde bort både fotboll och handboll för att kunna satsa på padel, säger Hedda när vi träffar dem på en tävling i Gislaved. En av många tävlingar som spelas runt om i Sverige varje helg. Tjejerna tävlar för Hasses Padelcenter i Vetlanda. Till vardags studerar de vid padelgymnasiet i Båstad där de får möjlighet att utveckla sina talanger både på skoltid och på kvällarna.

Hedda och Signe är inte vilka spelare som helst, de tillhör europaeliten och var med och tog hem EM-silvret till Sverige under senaste europamästerskapen i spanska Valencia.
– Vi kom tvåa efter Spanien som är Europas stormakt när det kommer till padel, säger Signe. 

Hur var det att representera Sverige i EM?
– Det var verkligen en upplevelse för livet. Vi älskar padel och vill spela så mycket vi kan i framtiden, säger Hedda. 
– I Spanien är padel ännu större än i Sverige och de är grymt duktiga. Att vinna silver i ett EM känns verkligen stort, fyller Signe i.

Hur kommer man med i EM-truppen?
– Svenska padelförbundet tar varje år ut ett ungdomslandslag som representera Sverige vid internationella mästerskap.
Förra året, 2022, medverkade Sverige i Ungdoms-EM som arrangerats av det Internationella Padelförbundet (FIP), förklarar Hedda.

Hur många spelare är med i ungdomslandslaget?
– Vi var totalt 24 spelare, 4 tjejer och 4 killar i varje ålderskategori, 14-, 16- och 18-år, som tävlade för Sverige. Vi tjejer kom på andra plats efter att förlorat finalen mot Spanien. Killarna kom på en hedrande sjunde plats, berättar Signe.

Hedda Fritzell och Signe Horenius på en tävling i Gislaved.

Utan historisk motsvarighet
Padel har vuxit explosionsartat i Sverige på mycket kort tid – och är utan historisk motsvarighet i svensk idrott. Sporten fick stor draghjälp av nedstängningen av samhället under pandemin då just padel var tillåtet och mängder av hallar byggdes. Nu sker mer och mer spel i organiserade klubbar och överetableringen av banor som skedde under pandemin justeras genom att man stänger vissa hallar.

Gigantiskt i Spanien och Argentina
Padel är särskilt populärt i den spansktalande världen, med många miljoner spelare i bland annat Spanien och Argentina. Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare. Padel är den andra största sporten i Spanien räknat till antal utövare.
Det sägs att padel är den snabbast växande sporten i hela världen och att det just nu finns över 20 miljoner spelare över fem kontinenter.

Hur spelar man padel?
Padel (eller padeltennis som det även kallas) är en racketsport som kan betraktas som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.
Till skillnad från tennis spelar man oftast padel som dubbel mellan två par spelare. Många som spelar padel för första gången beskriver det som att det är lätt att komma igång och att det genast känns kul att spela.

Swedish Padel Open
2009 byggdes den första professionella banan i Sverige. Den byggdes i Båstad och numera hålls även Swedish Padel Open där, ett event genom World Padel Tour. Sverige är idag ett av de länder i världen där sporten nu växer som allra snabbast.

Världsmästerskap
Dagens regler utformades officiellt 1974 och administreras i dag av Internationella padeltennisförbundet. År 1991 så bildades International Federation of Padel i Madrid. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år, sedan dess. Spanien, Argentina, Uruguay och Brasilien är de länder som dominerat världsmästerskapet sedan dess.

Hedda och Signe satsar hårt
Hedda och Signe satsar hårt på sin sport och vill gärna tävla professionellt om det blir möjlighet till det i framtiden.

Mer läsning

Succéevent när Willa Nordic korade vinnarna i arkitekturtävlingen Bo2049

Anrika Fotografiska museet i Stockholm fullkomligt kokade av eventbesökare på

Brottsofferjouren – en fyr i mörkret

Att bli utsatt för ett brott är en kränkning som