Följ med Magic Mike på karpfiske på Höglandet

– Jag var ledig några dagar från jobbet förra sommaren och passade på att åka till en karpsjö mellan Vetlanda och Målilla. Det var i början av juni, fantastiskt väder. 

Som vanligt fiskade jag med tre spö. 
Ett kastade jag långt bort mot en vasskant, de andra närmre land men jämte några näckrosor. Det var sådant härligt väder och fåglarna sjöng vackert så det spelade nästan ingen roll om jag fick någon karp. Mitt fiskeäventyr var ändå så underbart. Det var ingen karp som ville nappa första kvällen. Jag somnade skönt I mitt tält tio meter från sjön. 05.00 vaknade jag av ett skrikande larm, jag sprang fram till mina spön, det bara sprutade ut lina från min högra rulle. Det var det jag hade kastat längst bort, säkert 70 meter. Jag lyfter mitt spö och gör mothugg, jag känner att det är en stor fisk på kroken. Men hinner inte veva in många meter förrän det tar stopp. Karpen hade simmat snett in i vassen, och där satt den fast. Inte mycket mer än att ta en båt som finns i sjön, lägga i min karpmatta i båten och även min stora håv, och ro över till vassen, samtidigt veva in linan så jag kom närmre fisken. Efter cirka fem minuter var fisken fri från vassen och rusade vidare, som tur hade jag fått i håven och kunde fånga den. Visst hade jag känt att fisken var stor, men inte så här stor. Vågen stannade på hela 17.2 kg. Den största karpen jag fångat i Sverige. Jihaaa. Några snabba bilder och givetvis en puss fick det bli innan karpen fick tillbaka sin frihet. 

Tidskrävande fiske
Att fiska karp kan vara väldigt tidskrävande. Du kan fiska i flera dagar innan nappet kommer, men jag lovar dig kicken du får när det elektroniska larmet tjuter och att linan rusar ut på rullen och fighten börjar så är det värt alla timmar du lagt ner bakom dina spön.

Populärt i Europa
Karpfiske är väldigt populärt i England och i södra Europa, flera av östländerna har det också som matfisk. 
Här i Sverige bedriver vi ”catch & release”. Mycket beroende för att vi inte har så mycket karp i våra svenska vatten. I varmare länder, med milda vintrar, klarar sig de små nyfödda karpynglen det ljumna vattnet. Men tyvärr inte här i Sverige. Det finns anläggningar som föder upp karp till några kilo. Det är väldigt viktigt att vi behandlar fisken försiktigt. Det finns regler som att en fisk aldrig får komma i kontakt med marken utan man lägger den levande fisken på en fuktig, vadderad madrass, en så kallad karpmatta. Karpen ska endast vara ovanför vattenytan ett fåtal minuter så vi kan ta några bilder och väga våran fångst. För att sedan släppas tillbaka försiktigt i sjön.

Fiske med elektroniskt larm
Vanligtvis fiskar man med tre spö och använder en spöställning (Rodpod) med elektroniska larm. Karpen kan nappa när som helst på dygnet, oftast vid skymning och gryning. Man använder inga flöten eftersom man bottenmetar. Betet består av boilers. Det är proteinkulor som man köper eller rullar själv. Det finns olika smaker, färger, storlekar och dofter på dessa. Precis som en gäddfiskare byter wobbler beroende på väder och sjö, så byter man också boiler för att få karpen att nappa bättre. Själva boilern sitter inte på kroken utan på en liten lina precis intill den sylvassa kroken.

Svenska karpklubben 
Är man intresserad att börja fiska karp tycker jag man tar och kontaktar Svenska karpklubben. 

Magic Mike Fishing Adventures

1998 gjorde höglänningen Mikael Andersson, eller ”Magic Mike” som han kallas i fiskekretsar, sin första resa utomlands för att fiska större fiskar än vad som finns i Sverige. Sedan dess har det blivit 40 äventyr i elva olika länder.

Mer läsning

Tid för reflektion

Tänk att vi redan är inne i december och snart är

Somaliland på plats bland Stockholms ambassader!

Att Somaliland erkänns som självständig stat. Mot det hägrande målet