Ukrainas huvudstad Kiev är en av Östeuropas äldsta städer. Där ligger Pecherska Lavra, en plats fylld av vackra kyrkor och historiska byggnader. Platsen är ett centrum för den östortodoxa kristendomen i Europa. Detta är helig mark för pilgrimer från de östslaviska länderna Ryssland, Vitryssland och Ukraina.
Enligt en legend är Kiev uppbyggt på sju kullar. Kullarna går under namnet Pecherska Lavra och är ett sort klosterområde beläget på gräskullarna ovanför floden Dnepr. Kievs stadssiluett domineras av klostret med sina guldskimrande kupoler, vackra kyrkor och historiska byggnader. Förutom ett par vackra klocktorn, elva praktfulla kyrkor och katedraler finns det över 100 historiska byggnader på det gigantiska klosterområdet. Ordet Lavra använder de östortodoxa munkarna för att beskriva en plats vars kloster är av hög rang.
Munkarnas matsal
Det gamla klocktornet i Lavra är 96 meter högt och har tre våningar med klockor som ljuder över stora delar av Kiev. Ett par minuters promenad från klocktornet och den vackert ikonmålade fasaden på Dormition katedralen finns Anthony och Thedosius kyrka med tillhörande refektorium. Det är egentligen en rikt dekorerad matsal för de över tusen munkarna som bott samtidigt på klostret.
Även idag bor munkar och nunnor i Lavra-klostret då det är en aktiv klosteranläggning. Munkarna och nunnorna lever ett liv i celibat och tillägnar sig en hängivenhet till bön, meditation och tjänst för klostret och kyrkan. De arbetar också med att ta hand om klostrets kyrkor, klostret och museumet och välkomnar besökare från hela världen.
Mumifierade munkar
I Lavran finns även det berömda ortodoxa Petjerska klostret även kallat grottklostret.
En av sevärdheterna i Petjerska klostret är katakomberna med de begravda munkarna. De har blivit mumifierade på grund av den speciella luft och temperatur som finns i katakomberna, påstås det.
Här har över 200 munkar, många helgonförklarade funnit sin sista vila. På 1600-talet upphörde begravningarna i katakomberna. I de smala och trånga gångarna finns glaslocksförsedda kistor med kropparna invirade i glänsande tyger. Bara ett tiotal förevisas. Endast en arm eller hand ligger synligt av mumien. En del av besökarna som flockas i de trånga utrymmena kysser kistlocken, ber en stilla bön och gör korstecknet.
För att få besöka katakomberna måste kvinnorna täcka håret och bära en kjol som skyler knäna (finns att hyra på platsen). För män är det förbjudet att bära kortbyxor, t-shirt och hatt. Fotografering är strängt förbjudet!
Revs av sovjetregimen
Det är inte bara i området Pechera Lavra det finns vackra kyrkor och katedraler. Omkring 10 minuter med taxi från Lavran ligger St. Michael katedral och kloster. Redan på medeltiden fanns där en kyrkbyggnad och i början av 1720-talet stod en katedral och kloster på platsen. 1931 raserades byggnaderna av den sovjetiska regimen, eftersom man ansåg att de inte var av historiskt värde, men år 2000 stod katedral och kloster åter på platsen efter återuppbyggnad och pietetsfull upprustning.
Tycker man om att turista i gamla kyrkor och katedraler, älskar god mat och billig shopping är Kiev väl värd ett besök. Ukraine International Airlines flög innan kriget direkt ett par gånger i veckan från Sverige.
Svenska vikingar
Kiev, som hade innan kriget omkring 2,8 miljoner invånare, ligger vid floden Dnepr, Europas tredje längsta flod. Under vikingatiden användes floden flitigt av de nordiska vikingarna som idkade handel med befolkningen.
Kiev grundades år 862 då Rus enligt vad som berättas härskade över ett vidsträckt område i nuvarande Ryssland och Ukraina. Rus var ett mäktigt imperium av svenska vikingar som emigrerat till östra Europa i början av 800-talet. De hade sitt säte i staden Novgorod sydost om St: Petersburg. Rus härskare var den skräckinjagande svenske vikingen Rurik från Roslagen.
I dag sätter man som svensk och roslagsbo inte någon skräck i befolkningen. Kievborna är mycket trevliga och tillmötesgående. De hjälper gärna en svensk på villovägar!
I nuläget ska man inte besöka Kiev. Vi hoppas att kriget slutar och att freden kommer till Ukrainas svårt sargade folk. Kanske det snart fins möjligheter att besöka den vackra staden Kiev.
Kiev är en historisk stad med många sevärdheter och besöksmål!
1. Kievs-Pechersk Lavra: Ett klosterkomplex med flera kyrkor, kloster och museum som grundades på 1000-talet. Lavra är en av de mest heliga platserna inom den ortodoxa kyrkan och har också en imponerande samling av ikoner och religiösa artefakter.
2. Maidan Nezalezhnosti (Självständighetstorget): Det stora torget är ett av Kievs mest kända landmärken och har spelat en central roll i flera av stadens viktigaste historiska händelser.
3. St Sophia-katedralen: En av de mest sevärda kyrkorna i Kiev och en av stadens mest kända landmärken. Katedralen är också en del av Kievs-Pechersk Lavra.
4. St Michael-katedralen: En annan imponerande kyrka som ligger i centrala Kiev, byggd i barockstil på 1700-talet.
5. Mariinsky-palatset: Ett av Kievs mest besöksdvärda palats, byggt på 1700-talet och ligger vid floden Dnepr. Palatset har en fantastisk interiör och är omgivet av vackra trädgårdar.
6. Nationalmuseet för Ukrainas historia: Ett museum som rymmer en stor samling av Ukrainas historia, konst och kultur från forntiden fram till modern tid.
7. Andriyivskyy Descent: En av de mest kända och pittoreska gatorna i Kiev, med många gallerier, butiker och kaféer.
8. Peizazhna Alley: En vacker park med många träd, blommor och en fantastisk utsikt över staden.
9. Kievs Fritids- och Kulturpark: En stor park med många attraktioner, inklusive en nöjespark, en sjö och många restauranger och kaféer.
10. Kontraktovaya-ploshchad: Ett historisk torg som är en av de äldsta platserna i Kiev. Här hittar man många kaféer, butiker och marknader.