Emma & Martin flydde stressen och lever sin dröm på norra Gotland!

En fantastiskt vacker sommarkväll på norra Gotland hamnar vi av en händelse på en gård omgiven av böljande fält alldeles i närheten av Fårösund. Vi är på jakt efter den gotländska specialiteten saffranspannkaka och en sökning på Internet påstår att det ska finnas sådan här mitt i en avlägsen liten gård på norra Gotland. Väl framme slås vi av en fantastisk miljö. En kringbyggd gård med en alldeles unik känsla. 

Innegården är ombyggd till en utomhusservering, köket består av staplade halmbalar med en träskiva på, bakom balarna finns två grillar. I den före detta ladugården döljer sig matsalar, ett restaurangkök och en butik med egenproducerad keramik, inredning och presenter. Vi har kommit till Prima Gård och till vår förvåning hälsas vi välkomna av två höglänningar i exil, nämligen Martin Hultman från Sjunnen utanför Vetlanda och hans sambo Emma Ahlström från Nässjö. De bor här på norra Gotland året om med sina två barn Henning och Alice (ett tredje på väg). Här odlar de och driver en restaurangverksamhet, Emma är keramiker och producerar egna produkter som hon säljer i butiken i ladugården.

Tröttnade på stressen och vardagspusslet
Emma och Martin tröttnade på ett stressigt karriärsliv i Malmö dit de först flyttade från Höglandet.
– Det var ett ständigt pusslande för att få vardagen att gå ihop. Vi levde karriärslivet med ständig stress och mål som kanske inte var så viktiga när man tänker efter. Vi ville ha mer tid för varandra och våra barn, förklarar Martin. Att det blev Gotland var något av ett spontant infall som dessa frisinnade höglänningar gick på.

Aldrig besökt Gotland
– Jag hade faktiskt aldrig varit på Gotland innan vi flyttade hit. Jag tittade på Sverigekartan och tänkte att sex hundra tusen turister kan ju inte ha fel, så två månader efter sålde vi vårt hus och flyttade hit, säger Martin. Efter några månader på ön hittade vi en gammal bondgård från 1600-talet som var till salu och passade den lugna, harmoniska och kreativa livsstilen vi drömde om.

Det bästa med Gotland är att det är en blandning av Skåne och Småland menar Martin.
– Jag kan säga att i och med att vi bodde i Skåne vande man sig mycket vid att ha havet men samtidigt saknade man alltid skogen. Man kan säga att Gotland är den perfekta kombinationen mellan Småland och Skåne, hav och skog – mina två favoriter.

Kvällen vi besöker dem i deras hem på Prima Gård är det lätt att förstå dragningskraften. De varma solstrålarna smeker omgivningarna i det vackraste kvällsljus, det är alldeles lagom varmt och lugnet är påtagligt. Från grillen bakom halmbalarna kommer en fantastisk doft av gourmetburgare och allt är sådär perfekt som det bara kan vara en skön sommarkväll i Sverige.

Klimatzon noll!
– Vi odlar mycket, säger Emma, och berättar att man har klimatzon ett – kanske noll på den kringbyggda gårdsplanen.
– Vad man än planterar växer som bara den, jag tror det är klimatet tillsammans med århundraden av gödsel från djur som huserat på gården. Vi har persikoträd med massor av frukt. 

Plockar fikon genom fönstret
Utanför vårt sovrumsfönster har vi ett stort fikonträd med mängder av frukt, jag brukar öppna sovrumsfönstret och plocka några ibland, säger Emma med ett leende. Att kunna göra detta var en starkt bidragande orsak att vi köpte fastigheten, säger hon med ett klurigt leende. 

Prima Gård är självförsörjande på örter, bär, äpplen, honung, fläder, rabarber, fikon, kajp- och ramslök. Så gott som allt som säljs i butiken och serveras från köket är lokalproducerat och ekologiskt, från mjölet i det hembakade brödet till måltidsdrycker som äppelmust och öl. Till och med tallrikarna som maten serveras på produceras i verkstaden ett tiotal meter bort. 

Hur är det att bo här på vintern?
Emma tittar lite förnärmat och berättar att detta är en av de vanligaste frågorna hon får. Hon kontrar med att fråga hur det är att bo i Sävsjö på vintern? Jag förstår poängen. Vintern i Sverige kan vara ganska eländig vart du än bor. På Gotland är den dock betydligt mildare än på Höglandet och det uppvärmda havet gör att höstarna är förhållandevis långa och varma. 

Har ni släkt kvar på Höglandet?
– Ja, vi åker hem regelbundet. Du vet hur man brukar säga, man kan ta smålänningen från Småland men aldrig Småland ur smålänningen, så det stannar alltid kvar. Det är lätt att ta färjan till Västervik eller Oskarshamn som ligger någon timmes bilväg från Höglandet. Färjan från Visby tar 3-4 timmar, förklarar Emma.

– Min mamma och lillebror bor i Vetlanda och många av Emmas släktingar bor kvar i Nässjö. Vi är där regelbundet och hälsar på, så det är härligt att komma hem, fyller Martin i.

Hur fick ni idén om att starta en restaurang mitt på gotländska landsbygden?
– Det kommer av ett stort intresse. Vi har alltid hållit på med matlagning och vi har alltid velat leva och verka där vi är, så att säga jobba hemma. Där livet är ens levebröd på nåt sätt. Då kände vi att vi testar och starta det här, berättar Martin.

Jobbar ni med detta året om?
– Ja, det gör vi mer eller mindre. Nu har vi bara haft detta de senaste fem åren och då har det varit ständiga förbättringar kan man säga. Det stannar aldrig, man renovera lite där och bygger om lite där och förbättra under vintern. Vi har faktiskt öppet ända från april till december och stängt från januari till mars. 

Av Elisabeth och Mikael Torstensson
Vision Höglandet oktober 2018

Mer läsning

Välkomna till årets kosläpp!

– Den 11 maj klockan 11 släpper vi ut korna,

Jan Olof Gustafsson från Hok ”Jag skulle ta mitt liv”

Med spridd högriskcancer och en dyster prognos såg Jan Olof