Under sommaren som gick var det många som valde att utforska Sverige lite extra. Åsa Henriksson, bördig från Höglandet, och hennes man Mikael tog med sig barnen Emil, Olle och Ellen för att bestiga Helagsfjället – Sveriges högsta fjäll söder om Lappland. Det hyser också Sveriges sydligaste glaciär. En klar dag bjuder en topptur på fantastiska vyer åt alla håll eftersom fjället reser sig så markant över resten av topografin. National Geographic rankar Helags i Härjedalen som den tredje bästa fjälltoppen i världen!
Varför beslöt ni er för att göra detta äventyr?
Tanken med sommaren 2020 har sedan över ett år tillbaka varit att vi skulle åka ännu längre norrut och bestiga Kebnekaise samt utforska vår allra nordligaste del av Sverige och vårt grannland Norge. Sen kom pandemin Covid-19 och omkullkastade våra planer och vi behövde tänka om. Det var då Helagsfjället kom på tal, ett fjäll i nordvästra Härjedalen, nära gränsen till Jämtland och Norge. Fjällets högsta topp, Helags, är 1797 meter över havet och är därmed den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. Barnen som sedan länge varit taggade på att bestiga Sveriges högsta berg fick nu motiveras om med Helags.
Vad är det som är speciellt med Helagsfjället?
De fantastiska vyerna som en topptur bjuder på då fjället reser sig så markant över resten av topografin samt att för att vara en stortopp är Helagsstöten relativt lätt att bestiga.
Berätta om resan…
Vi lämnade Karlsborg tidigt en lördagsmorgon i juli. Efter ett par stopp i Rättvik och Mora var vi framme vid parkeringen i Ljungdalen strax innan klockan 18 på kvällen. Där förberedde vi oss med myggolja och vatten innan vi påbörjade vandringen. Vädret visade sig från sin allra bästa sida då det var helt vindstilla och solen sken från en klarblå himmel. I cirka tre timmar vandrade vi uppför och passerade trädgränsen och upplevde en magisk solnedgång där vi slog läger för natten. Påföljande morgon sken åter solen men temperaturen visade endast ett par plusgrader. Då vi kvällen innan hade avverkat halva sträckan mellan parkeringen och Helags fjällstation hade vi endast sex kilometer kvar av första etappen på våran vandring. På vandringsleden möts vi av såväl andra vandrare som löpare och MTB-cyklister. Det är uppenbart att det är ett populärt vandringsmål. Efter tre timmars vandring kommer vi fram till fjällstationen. Där gör vi oss redo för att bestiga toppen av Helags. Vi packar om våra ryggsäckar för att inte behöva bära så tungt uppför berget. Det enda vi tar med oss är vatten, lite mat och värmeplagg. För att underlätta toppbestigningen för barnen låter vi dem vara utan ryggsäckar. Därefter äter vi lunch och fyller på med energi innan vi påbörjar den två och en halv timme långa vandringen upp till toppen.
Fantastiska vyer
Det dröjer inte länge under vår vandring uppför berget innan fantastiska vyer öppnar upp sig bakom oss. Drygt halvvägs upp möter vi andra som varit uppe innan oss. De säger att de tyvärr varit tvungna att vända på grund av dåligt väder med dimma och blåst. Vi kände dock att vi ville fortsätta upp för att göra ett försök på toppbestigningen. Ju högre upp vi kom desto tjockare blev dimman och vi övervägde hela tiden om vi skulle vända tillbaka eller fortsätta, säkerheten går ju ändå först. Men vi kände ändå att sikten var tillräcklig för att fortsätta uppåt. Dimman blir dock allt tjockare och vinden tilltar alltmer ju högre upp vi kommer och vi är nog ganska nära på att vända flera gånger. Men till slut når vi den efterlängtade toppen. Tyvärr utan den magiska och långsträckta utsikten vi så gärna velat se. Även om upplevelsen kanske inte blev som vi hade tänkt oss från början så var det ändå en vinst för oss alla att stå där uppe och njuta av vår prestation tillsammans.
Trötta, blöta och ganska frusna
Ytterligare två och en halv timma senare är vi åter nere vid fjällstationen igen. Trötta, blöta och ganska frusna kan vi som tur var komma in i en av stugorna en stund där vi kunde torka upp och värma oss lite. Efter att vi ätit lite mat och fått upp energin igen tog vi återigen på oss våra ryggsäckar och fortsatte vår vandring ut på fjället. Vi tillbringade ytterligare en natt ute på fjället, där vi slog läger vid foten av ett något mindre berg. Så medan vi vuxna satt och njöt av lugnet ute i ödemarken gjorde barnen ytterligare en bergsbestigning. Den förra bergsbestigningen hade inte tagit musten av barnen trots allt. Dagen efter packade vi ihop tälten igen för att vandra sista etappen tillbaka till parkeringen. Lite möra i kroppen, trötta men glada och tacksamma över upplevelsen tillsammans ute på fjället spenderade vi ytterligare några nätter i närområdet. Dessa nätter dock i stuga, något som kändes riktigt lyxigt efter nätterna i tältet.
Vad var det bästa med upplevelsen?
Naturupplevelsen med de fantastiska vyerna, närheten till naturen och få tid tillsammans med familjen i en miljö utan stress och digitala skärmar.
Vad var tuffast med resan?
Toppbestigningen med den otillgängliga terrängen upp som tyvärr inte gav oss lön för mödan då dimma, dis och blåst slog till innan vi nådde toppen. Så tyvärr fick vi inte se de magiska vyerna därifrån och barnen som kämpat så fantastiskt hela vägen upp blev givetvis besvikna.
Beskriv det bästa ögonblicket
När vi passerar trädgränsen för första gången och kommer upp på kalfjället. Det var vindstilla, himlen var klarblå och vyerna i solnedgången var helt magiska. Då tror jag hela familjen hade ståpäls.
Vilka råd ger ni dem som vill ge sig av på ett liknande äventyr med barn?
Förbered barnen i god tid innan vad vandring innebär. Vandra på hemmaplan från början lite kortare turer för att därefter öka på dem. Införskaffa bra ryggsäckar till barnen och låt dem få öva med dessa. Börja med en lagom utmaning i längd och svårighet för att barnen skall få en positiv upplevelse av äventyret. På så vis är Helagsfjället ett bra alternativ då det är cirka halva vandringssträckan jämfört med Kebnekaise.
Vad skulle ni göra annorlunda om ni skulle göra om det?
Helt klart haft is i magen och inväntat så att vi med så stor säkerhet som möjligt haft klart väder vid själva toppbestigningen.
Vad blir nästa familjeäventyr?
Vår utgångsplan… Att bestiga Kebnekaise och därefter passera gränsen mot Norge. Utforska norra delen av Norge med Lofoten och Tromsö, kanske åka på valsafari och bila hem genom Norge och få uppleva fjordarna och Trollstigen.
Vision Höglandet oktober 2020