Solen sjunker sakta ner bakom Jerusalems siluett. Utsikten från Oljeberget är hänförande. Vi är nästan helt själva på platsen och stillheten går nästintill att ta på. I fjärran hörs kallelsen till bön från en avlägsen minaret. Den ljusa sandstenen och det klara vädret gör ljuset påtagligt. Framför oss ligger Moriaberg, den plats där Abraham nästan offrade sin son, och där Muhammed enligt Koranen började sin himmelsfärd.
På platsen ståtar idag Klippdomen, världens äldsta existerande muslimska byggnad, vars gyllene kupol glänser i solnedgången. Klippdomen står på den plats där det judiska templet en gång låg. En liten bit därifrån ligger Al-Aqsamoskén. Området räknas som islams tredje heligaste plats.
Platsen kallas tempelberget, det var där kung Salomo byggde det första judiska templet på niohundratalet före Kristus. Templet förstördes av babylonierna. Så småningom uppfördes det andra templet på samma plats med stöd av perserkungen Kyros II (Bibelns Kóresh). Detta tempel förstördes av romarna år 70 e.Kr. I dag återstår bara den Västra muren som ofta kallas för Klagomuren.
Nedanför oss skymtar mångtusenåriga olivträd i Getsemane trädgård där Jesus en gång arresterades inför sin död på Golgata kulle en bit bort. Detta är i sanning historisk och märkligt fängslande mark.
Försåtlig stillhet
Solen kryper ner bakom det nya Jerusalems höghus. Den sällsamma stillheten bryts av en buss med europeiska turister som vill fotografera det mäktiga panoramat innan det sista solljuset helt tynar bort. Stillheten är försåtlig. Idag står staden i centrum för konflikten mellan Israel och de palestinska araberna, något vi påminns om av brunna bildäck och den ständiga närvaron av poliser och militärer.
Denna lilla stad har påverkat världen mer än någon annan plats. Härifrån har trossystem som lagt grunden till hela världens rättsuppfattning gått ut. Här dödade romarna den judiske upprorsmakaren Jesus från Nasaret för 2000 år sedan. Här påstod hans enkla efterföljare att han uppstod. De var så övertygade om detta att många av dem fick plikta med sina egna liv på dessa gator. Händelser som har präglat människors liv så väl som världshistorien sedan dess. Staden har blivit belägrad mer än femtio gånger, erövrats trettiosex gånger och förstörts tio gånger.
Liten stad
Jerusalem upplevs som förvånansvärt liten och saknar de storsvulstiga byggnader som förknippas med europeiska huvudstäder. Istället präglas den lågmälda bebyggelsen av den vackra sandstenen som pryder nästan alla byggnader och hela ringmuren runt gamla stan. Staden ligger 800 meter över havet och är belägen i starkt kuperad terräng. Det är förvånansvärt grönt och lummigt, stora delar av staden består av lägre hus omgivna av frodiga trädgårdar. Nya Jerusalem andas metropol och storstad. Mitt i allt ligger gamla stan omgiven av den gamla turkiska stadsmuren som likt en gigantisk kungakrona kröner staden.
Hissnande kontraster
Gamla stan är som en hel värld för sig med sevärdheter och orientalisk atmosfär som räcker för dagar av strosande. De välordnade judiska kvarteren med sina många konstnärer och butiker skiljer sig från de brokiga arabiska delarna med sina kaotiska marknader och ett ständigt köpslående. Att vandra några kilometer i de slingrande gränderna är en spännande resa. På denna lilla plätt möter man de mest osannolika människor. I de judiska kvarteren dominerar svartklädda ortodoxa judar, ibland med enorma pälsmössor på huvudet, kvinnor i moderna kläder och män i kostym eller jeans med en kippa på huvudet (en liten kalott som hålls fast med hårspännen). I de arameiska och kristna kvarteren möter vi skäggprydda präster i diverse utstyrslar, nunnor och munkar i enkla dräkter blandat med judiska och arabiska ungdomar i de senaste modekläderna. I den muslimska stadsdelen förflyttas man till någon av muslimvärldens mer kaotiska marknader med sjalprydda män och beslöjade kvinnor. Allt under en promenad på någon kilometer.
Turkiskt kaffe vid Damaskusporten
Vi kom att tycka om de arabiska kvarteren vid Damaskusporten. Denna del av Jerusalem är befriad från de många souvenirbutiker som det annars kryllar av. Området har en mer autentisk stämning, billiga restauranger och ett myllrande folkliv. Atmosfären liknar den som bjuds på många håll i mellanöstern. Här hamnade vi allt som oftast under våra strövtåg i gamla stan. Vi slog oss ofta ner på något kafé med turkiskt kaffe och en påse pistagenötter på bordet. Området har en i det närmaste medeltida atmosfär. Bara några kilometer från kaffeborden vid Damaskusporten breder det moderna nya Jerusalem ut sig med hypermoderna butiker och ett nästan västerländskt gatuliv. Vi gillade även den stämningen i de judiska kvarteren av gamla stan med fantastisk falafel för några tior och i det närmaste en sakral atmosfär.
Bibeln som guidebok
Längst Via Dolorosa i gamla stan passerar vi grupper av kristna pilgrimer från hela världen som vandrar där Jesus en gång gick på väg till Golgata. De stannar vid de olika stationerna som är utmärkta längst vandringen. Att läsa Bibeln och samtidigt se platserna det står om är en upplevelse när man reser i Israel, Jordanien eller Egypten.
Vid Västra muren möter vi judar som ser ut att vara tagna ur en sagovärld med långa skägg och korkskruvslockar vid öronen. Med gungande rörelse står de ortodoxa judarna klädda i sina svarta rockar och hattar och ber och citerar Torahn (Moseböckerna i Gamla Testamentet). Vid sidan av dem står jeansklädda män i moderna kläder lutade mot den gamla muren djupt försjunkna i bön. Vissa av männen gråter. Det råder en stilla och mäktig stämning vid denna judarnas heligaste plats på jorden. Man blir berörd. Ovanför muren på tempelberget vänder sig samtidigt hundratals muslimer i bön mot Mecka.
Jerusalem kan inte förklaras utan måste upplevas. På flyget hem över Europa ekar den urgamla hälsningen i bakhuvudet innan sömnen kommer: Nästa år i Jerusalem!
Att göra i Jerusalem
Att sitta vid Jaffaporten eller vid Damaskusporten i Jerusalems gamla stad, smutta på en turkisk kaffe, mumsa på pistagenötter, insupa den fantastiska atmosfären och njuta av folklivet är ett svårslaget nöje.
Upplevelser i världsklass för hela familjen
Här finns massor av upplevelser för hela familjen. Hela staden är som en enorm temapark med utgrävningar, ruiner, museer. Man vandrar i historien och svindlar i berättelser om David, Salomo, Nehemja, Abraham och Jesus. Här finns lämningar efter romarriket, det ottomanska imperiet, den brittiska perioden så väl som det moderna Israel. Här vandrar man bland tidningarnas löpsedlar.
Utflykter – nära till mycket
Åtta kilometer från Jerusalem ligger Betlehem med Födelsekyrkan på platsen där Jesus föddes. En dryg halvtimme med bil bort ligger världens lägsta punkt, Döda havet med sitt extremt salta vatten. Här kan man ta sig ett bad och passa på att läsa både arabiska och hebreiska flytande.
På fyra timmar med buss, genom den fascinerade Negevöknen, tar man sig till Eilat vid Röda havet. Här råder sommarvärme året om och aktiviteterna är legio. Upplev det fantastiska undervattenslivet med tusentals fiskar i naturreservaten vid kusten, simma med delfiner eller tillbringa en dag på kamelryggen och natten i ett beduinläger. Från Eilat tar man sig lätt till både Egypten och Jordanien som inte ligger mer än någon kilometer bort!
Säkert resmål – kolla med UD
Jerusalem med omgivningar är ett helt fantastiskt resmål. Säkerhetsläget är stabilt. Man kan få råd på UD:s hemsida www.ud.se. Avråder inte UD så kan man se resmålet som säkert. Vi besökte både judiska och arabiska familjer och blev väl mottagna av alla.
Att ta sig till Jerusalem
Vi fick hjälp av BQ-travel i Vetlanda med att boka biljetter. Vi flög från Göteborg med Austria Airlines med mellanlandning i Wien. Nästan alla större flygbolag flyger till Tel Aviv (4 mil från Jerusalem). Priserna ligger på drygt 2000:- och uppåt tur och retur med bland andra Norwegian som flyger direkt från Arlanda. Det finns många temaresor till Israel med kunniga guider. Man kan även ta sig till Jerusalem från Egypten och Jordanien dit det går charterresor från Sverige.