Den siste fiskaren på Åstol

Sista byn innan Skottland

När Sveriges resenärer skulle rösta fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa hamnade ön Åstol på fjärde plats. ”Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots. Börja morgonen med ett dopp på öns sydöstra sida och se solen stiga upp över fastlandet. Strosa sedan längs den hästskoformade hamnen där segelbåtar och snipor ligger och guppar.” löd delar av motiveringen.

Åstol är en karg klippa i Bohuslän. Fortsätter man rakt väster ut från Åstol hamnar man i Skottland. På vägen passerar man den legendariska fyren Pater Noster. På Åstol växer knappt inga träd och klipporna är bebyggda med drygt 200 hus. Öns läge och den stora naturliga hamnen gör platsen till ett synnerligen bra ställe att bedriva fiske från. På Åstol uppstod många verksamheter kopplat till fisket. Man startade en trålverkstad och ett isverk som inte bara försåg Åstolflottan med is utan även fiskelägena runt omkring. Här fanns även flera bunkerbåtar och en strandkassa som tillhandahöll allt som behövdes inom fisket samt flera speceriaffärer och ett bageri. Idag finns det endast en yrkesfiskare kvar från de närmare 30 fiskebåtar som en gång hade Åstol som hemmahamn. Man fiskade ända bort vid Englands kust. Den siste fiskaren på Åstol heter Gilbert Jonsson och bedriver kustnära fiske efter krabba, havskräftor och hummer. Gilbert fiskar även makrill med nät på sommaren. 
Vi stämmer träff med Gilbert och får följa med och vittja krabbtinor. 
– Det är lite tidigt på säsongen för krabbor, berättar Gilbert och förklarar att de kanske inte är lika fullmatade som senare på sommaren när de ätit upp sig mera. Krabbklona är dock alltid fulla med kött. På hösten är det hummerfiske som gäller, hummer ses av många som det främsta av alla skaldjur. Hummer fiskas fram till jul. I januari startar havskräftfisket, det sker lite längre ut i havet. Gilbert har 600 kräftburar på runt 70 meters djup som han vittjar. Framåt sommaren fiskas krabba i bur och makrill i nät. Då nappar även makrillen på spöfiske som är mycket populärt och många passar på att ta en fisketur med Gilbert.

Spännande fiske
Vi fiskar alltså krabbor. Det är spännande att dra upp de stora burarna och se om några krabbor har gått i dem. Det har det i nästan alla. De stora krabborna har mycket starka klor och håller sig fast i buren. Det krävs ett fast handlag för att få ut dem. Efteråt lägger vi i mer bete och slänger i burarna i havet när Gilbert ber oss göra det. Han ser på ekolodet var det är stenigt och just där finns mycket krabba så det gäller att få dem på rätt plats. Efter ett antal tinor är det dags för kaffe och saft. Gilbert berättar om Åstol och livet som fiskare. Han är den siste som fiskar från Åstol. Från grannöarna finns det dock flera aktiva fiskare som håller traditionerna vid liv. Efter fisket tar vi med krabborna hem och kokar dem för att dagen efter njuta av dessa havets läckerheter.

Den siste fiskaren på Åstol heter Gilbert Jonsson och bedriver kustnära fiske efter krabba, havskräftor och hummer. Gilbert fiskar även makrill med nät på sommaren. 

Låt tanken vandra fritt
Åstol är en gömd pärla men upptäckts av allt fler. Det är lätt att förälska sig i denna vackra klippö med sitt stillsamma tempo och otroligt vackra natur. Åstol är så nära men ändå totalt annorlunda. För en smålänning är det verkligen exotiskt. Ön myllrar av trånga gränder och osannolika vyer. Husen och gränderna har fått sina namn av dem som en gång bodde och verkade på ön och av naturens beskaffenheter. Här finns Floras trappor, Klaras väg, Ludvigshöjd, Stormvallen och Åledammsvägen för att nämna några. Man kan inte låta bli att undra vem Flora eller Ludvig var, det kan man fundera på medan man solar på de varma klipporna eller tar en simtur i havet. 

Stort utbud för liten ö
På ön finns ett café med en stor servering mitt i hamnen. Här serveras lättare rätter och andra godsaker. Det finns även en pizzakiosk och så öns stolthet Åstols Rökeri som är en vida omtalad restaurang belägen i det gamla rökeriet. På rökeriet kan man också köpa med sig räkor, kräftor, makrill och lax eller avnjuta en måltid i någon av matsalarna eller på uteserveringen med utsikt över hamnen eller havet. Menyn är som sig bör helt inriktad på det omgivande havet med skaldjur och fisk som huvudrollsinnehavare. En klassiker, som inte går av för hackor, är Gullans Fisksoppa, möjligen den bästa vi någonsin prövat. Färska och rökta räkor, krabbklor och rökt fisk av absoluta världsklass serveras på rökeriet. Här finns även Pinsa, en slags pizza med tjockare botten. De är helt fantastiska! Missa inte den vita med löjrom eller den med lufttorkad skinka. Restaurangen drivs av de äkta makarna Jeanette och Joachim som har drivit ett trettiotal krogar och restauranger. 
– Vi läste en artikel om att musiken skulle tystna och maten försvinna från Rökeriet på Åstol. Vi besökte restaurangen och beslutade oss för att försöka driva den vidare som säsongsrestaurang, säger Joachim. 
– Vi lovade oss själva dock att vi inte skulle flytta hit permanent, fyller Jeanette i. Det löftet var inte mycket värt då paret nu bor på ön året om och driver restaurang, rökeri och ett ölbryggeri.

Kända grannar och generösa öppettider
På Åstol kan man hyra lägenheter och hus för övernattning. Om man inte kommer med egen båt och njuter av den fina och välutrustade gästhamnen vill säga. Åstol har knappt 200 åretruntboende. De mer namnkunniga är journalisten Janne Josefsson och tidigare även den folkkäre Peter Harrysson. På sommaren flerdubblas invånarantalet. Många besöker även ön över dagen och njuter av salta bad och god mat. En upplevelse i sig är ett besök på Åstols handelsbod. En butik inhyst i ett flertal mindre rum och som tycks erbjuda det mesta man kan tänkas behöva. Butiken är öppen året om och till och med dygnet om för de som bor på ön.

Bad och gemenskap
Badar gör man från klipporna runt hela ön. Det finns även en saltvattensfylld klippbassäng i en nedsänkning i klippan som utrustats med rutschkana, perfekt för familjer med mindre barn. Precis intill kan man ta en simtur i lagunen med horisonten mot Skottland som utsikt. 
Det är lätt att ta sig till Åstol. Man kan åka tåg och buss från Göteborg till Rönnäng på Tjörn och sedan ta färjan som går ungefär en gång i timmen till Åstol. På sådär en kvart är man framme. 
Ön är ett perfekt resmål för alla åldrar. Man kan hyra ett eller flera hus och ta med sig släkten eller kompisgänget och uppleva några oförglömliga dagar på Åstol, klippön med de kritvita husen. Varför inte fira födelsedagen, siverbröllopet eller bara vara tillsammans på Åstol där havet möter horisonten.

Boendetips på Åstol

1. Fiskarstugan
Bo i en välrenoverad gammal fiskarstuga med plats för upp till fem personer. Man kan hyra till ett litet hus där det finns ytterligare två sängar.
Kontakta Lena Göthe på telefon 070-517 81 01 eller mejladress lena.gothes@gmail.com för priser och tillgänglighet.

2. Marklägenhet vid badet
Här bor du i en nyrenoverad marklägenhet med generös terras. Huset ligger närmaste granne med en av öns officiella badplatser. Mycket trevligt och gemytligt. Totalt 4 bäddar.
Kontakta Mirjam Olsson på telefon 
070-683 87 14 för priser och tillgänglighet.

3. Stora villan vid havet
Bo i en tre våning hög villa precis vid havet. Huset har egen badklippa några meter från huset. Här njuter man av solnedgången på den stora terrassen med sin spetakulära utsikt. Huset består av en lägenhet på nedreplan med egen stor terrass, ett mellanplan med kök, allrum och matsal. Här finns utgång till terrassen mot havet. På tredje plan finns tre sovrum. Totalt har huset upp till 12 sovplatser med extra sängar. Huset andas nostalgi och svunna tider. Mycket charmigt.
Kontakta Magne Hallberg på telefon 
073-078 12 32 för priser och tillgänglighet.

Mat och aktiviteter

Fiskecharter och sälsafari
För båtturer eller fiskecharter som krabbfiske, makrill, hummer med mera så kontakta Åstols siste fiskare Gilbert Olsson på telefon 070-370 52 06

Åstols Rökeri
För mer information om Åstols Rökeri besök 
www.astolsrokeri.se

Åstols café
Kontakta Åstols café på telefon 0304-67 74 52

Mycket mera
Åstol har även ett flertal fiskebodar, museum och konstutställningar som man kan besöka. På sommaren bjuds det på musik och underhållning i hamnen och i Rökeriet med mera.

Att ta sig till Åstol:
Ta bil eller res med tåg och buss till Rönnängs brygga på Tjörn. Härifrån går det under dagtid cirka en färja i timmen, till Åstol. Båtturen tar mellan 15-25 minuter beroende på om den lägger till vid någon av de andra vackra öarna i området.

Mer läsning

Tid för reflektion

Tänk att vi redan är inne i december och snart är

Cay och Gunilla delar sin tid mellan Thailand och Sävsjö

Cay och Gunilla Weinéus är deltidshöglänningar med ena benet i